Vánoční punče ze suchého ginu

Punč je v řadě zemí pokládán za vysloveně vánoční nápoj. V Německu tradiční „punsch“ na svátečním stole nesmí chybět, a kořeněné verze s rumem a skořicí jsou o Vánocích oblíbené i v Česku.

Punč pochází z Indie. Hindské slovo „pánč“ znamená „pět“, protože Indové tento nápoj původně míchali z pěti přísad – z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření. V sedmnáctém století ho přivezly obchodní lodě do Anglie, odkud se úspěšně začal šířit do Evropy i do zbytku světa.

V Mexiku dělají hodně sladkou verzi z fermentované cukrové třtiny, mezcalu nebo tequily a obilovin; místní mu říkají „agua loca“, bláznivá voda. Němci zase o Vánocích nejraději popíjejí Feuerzangenbowle – punč z červeného vína a hořícího rumu, jímž se polévá Zuckerhut (cukrový klobouk), velká homole cukru umístěná ve „Feuerzange“.

Punč působí jako neškodná limonáda a díky velkému podílu cukru snadno zapomeneme na to, že obsahuje alkohol, takže vůbec není problém se jím opít víc, než jsme původně zamýšleli. Jeho příprava je snadná a není drahý; tím pádem je jasné, proč je tak oblíbený na mejdanech ve vysokoškolských kolejích.

České verze punče jsou většinou hodně kořeněné a chuťově velmi výrazné. Ale vzhledem k tomu, že vánoční stůl přetéká nejrůznějšími dobrotami, je podávání aromatického punče něco jako nosit dříví do lesa, nebo – jak říkají ve Středozemí – vozit sovy do Athén.

Mnohem lepší variantou proto může být způsob, jakým punče míchají britští barmani. Jsou velmi lehké a snadno se připravují. A protože pocházejí z Anglie, je jejich základem suchý gin.

Vybírat můžete ze dvou verzí. První je „lidový“ Zahradní punč, druhou variantu, Dre’s Royal Jamboree punč, vymyslel přední mixolog a barový konzultant Dre Masso.

Zahradní punč

3 díly Beefeater London Dry Ginu
2 díly džusu s hruškovou nebo jablečnou dužinou
1 díl šťávy z čerstvých citrónů
1 díl bezového Cordialu
½ dílu cukrového sirupu
3 díly sektu

  1. Všechny ingredience důkladně promíchejte s velkým kusem ledu.
  2. Punč přelijte do „punch bowl“, punčové mísy, a ozdobte ho jablky. Místo bowlu můžete použít i velký skleněný džbán.

 

Dre’s Royal Jamboree

300 ml Beefeater London Dry Ginu
5 polévkových lžic kvalitního jahodového džemu
5 polévkových lžic citrónové šťávy
100 ml aperitivu Dubonnet
300 ml šťávy z hroznů červeného vína

  1. Všechny ingredience důkladně promíchejte v punčové míse nebo ve velkém džbánu.
  2. Přidejte led a ozdoby, dolijte limonádou a ozdobte kolečkem citrónu, nakrájenými jahodami a hrozny červeného vína.

 

text recept 4U, foto Jan Becher – Pernod Ricard