Slané muffiny s fazolemi a chilli

Nadýchané slané muffiny lze plnit prakticky čímkoliv, takže hraví experimentátoři si opravdu přijdou na své. V téhle verzi se hodí jakékoli fazole, bílé, tmavé, kropenaté nebo červené. Místo fazolí také můžete klidně použít čočku.

10 až 12 muffinů s fazolemi, chilli, mrkví a petrželí

1 vejce

1 hrnek vařených fazolí

1 a půl hrnku hladké nebo polohrubé mouky

1/3 hrnku rostlinného oleje

1/2 hrnku plnotučného mléka

1 a půl lžičky soli

2 lžičky prášku do pečiva

1 lžička drcených chilli papriček, nebo podle chuti

špetka muškátového oříšku

1 větší stroužek česneku, nebo 2 malé

1 větší mrkev, nebo 2 malé

1 petržel

 

  1. Uvařte fazole. Pokud chcete vědět jak, návod najdete tady.
  2. Do mísy rozklepněte vejce. Přidejte sůl, drcený česnek a chilli. Párkrát strouhněte muškátový oříšek.
  3. Přidejte olej a směs ušlehejte dohladka.
  4. Přidejte polovinu mléka a směs znovu důkladně promíchejte.
  5. Do směsi nastrouhejte mrkev a petržel na hrubé hobliny a přidejte fazole. Zamíchejte.
  6. Rozpalte troubu na vyšší střední teplotu (horkovzdušnou na 165 stupňů).
  7. Do mísy vysypte mouku s práškem do pečiva a pomalu rozmíchejte řidší těsto. Podle potřeby můžete přidávat mléko. Hotové těsto by mělo pomalu stékat ze lžíce.
  8. Těsto krátce, ale velmi energicky promíchejte, aby se provzdušnilo. Dvacet až třicet vteřin úplně postačí.
  9. Těstem naplňte formičky a počítejte s tím, že muffiny trochu naběhnou.
  10. Muffiny pečte 25 až 30 minut a po vytažení z trouby je nechte přikryté utěrkou ještě čtvrt hodiny dojít a chladnout.

text a foto recept4U