Sladké brambory s hořčicovým dipem

Sladké brambory se hodí k pečení mnohem víc než obyčejné – ostatně právě pečením v zemní peci je nejčastěji připravují v zemích, odkud pocházejí. V troubě se nikdy nevysuší a získají jemnou, lahodnou chuť.

červené nebo žluté batáty
snítky čerstvého rozmarýnu
řecký jogurt
hrubozrnná francouzská nebo dijonská hořčice
česnek
sůl

  1. Batáty pečlivě omyjte a nakrájejte je na plátky tlusté zhruba jeden a půl centimetru.
  2. Plátky vyskládejte do pekáčku nebo do zapékací misky a na každý kousek položte malou snítku rozmarýnu. Pak je lehce zastříkněte olivovým olejem.
  3. Rozpalte troubu na vyšší teplotu (horkovzdušnou na 200 stupňů) a pečte batáty tak dlouho, dokud nejsou úplně měkké. Obvykle to trvá 45 až 60 minut. Propečení pro jistotu občas zkontrolujte.
  4. Zatímco se batáty pečou, připravte si dip. V misce smíchejte jogurt, hořčici a prolisovaný česnek, množství ingrediencí dávkujte podle chuti. Přidejte trochu soli, dip důkladně promíchejte a dejte ho odležet do lednice.
  5. Upečené batáty ozdobte dipem podle chuti a ihned podávejte.

text a foto recept 4U