Pasta s cuketami, bazalkou a ricottou

Tahle jemná pasta je jako stvořená pro letní dny. Je lehká, svěží, a její chuť a lahodně krémová konzistence vás okouzlí.

Cuketu lze v kuchyni připravovat na spoustu způsobů. Sama o sobě má jemnou a kultivovanou chuť trochu podobnou okurkám, a navíc má jednu velmi dobrou vlastnost; ochotně přebírá chuť a vůni všech ingrediencí, které se spolu s ní vaří.

Základem úspěchu jsou ovšem čerstvé a mladé plody. Čím je cuketa přerostlejší a čím déle je skladovaná, tím méně potěšení vám nabídne.

Pokud máte zahrádku a pěstujete si cuketu sami, nemusíte nic řešit. V opačném případě uděláte nejlíp, když zamíříte na tržiště. Hledejte mladé a svěží plody o délce od sedmi do patnácti centimetrů.

Pasta s cuketou, bazalkou a ricottou pro čtyři

těstoviny podle vaší volby
1 kilogram mladých cuket
1 menší cibule
panenský olivový nebo slunečnicový olej
sůl
čerstvě mletý zelený pepř
2 velké nebo čtyři malé stroužky česneku
30 gramů čerstvých listů bazalky
250 gramů ricotty nebo 250 gramů tučného tvarohu
1 lžička červeného pepře nebo drceného chilli
kůra z jednoho citronu
200 gramů parmazánu

  1. Do vysoké pánve nebo do většího rendlíku dejte zhruba tři lžíce oleje. Cibuli nakrájejte nadrobno a při střední teplotě ji nechte změknout, stačí zhruba 5 minut.
  2. Snižte teplotu a pomalu cibuli smažte, dokud nezačne hnědnout.
  3. Zatímco se cibule smaží, uvařte těstoviny. Před slitím si odeberte jeden šálek vody, ve které se vařily.
  4. Když je cibule nazlátle hnědá, přidejte cuketu nakrájenou na zhruba centimetr velké kostky. Důkladně ji osolte, přidejte čerstvě mletý zelený pepř podle chuti a směs vařte při střední teplotě tak dlouho, dokud cuketa nezměkne, obvykle stačí asi tak deset minut. Občas ji promíchejte.
  5. Mezitím v mixéru nebo v hmoždíři připravte nahrubo drcenou bazalku s česnekem, trochou soli a s kapkou oleje.
  6. K hotové cuketě v rendlíku přidejte uvařené těstoviny, 1/2 šálku vody z těstovin, pak ricottu, drcený pepř nebo chilli a citronovou kůru. Směs za stálého míchání vařte zhruba jednu minutu. Pasta by měla mít jemnou a krémovou konzistenci; pokud je příliš hustá, můžete přidat ještě trochu vody z těstovin.
  7.  Nakonec přidejte rozmixovanou bazalku a polovinu nastrouhaného sýra. Vypněte ploténku a pastu rychle promíchejte, aby se bazalka a sýr důkladně zapracovaly do směsi.
  8. Pastu posypanou druhou polovinou strouhaného parmazánu hned servírujte v nahřátých miskách.

Tip: Ricottu můžete nahradit tučným tvarohem. V takovém případě ho v rendlíku před rozmícháním lehce zakápněte kvalitním bílým octem.

text a foto recept4U