Okurková polévka

Sezóna okurek je v plném proudu a police ve špajzech se utěšeně plní sklenicemi se sladkokyselou pochoutkou. Ale co s přerostlými plody? V syrovém stavu sice salátovým okurkám konkurovat nemohou, ale polévka je z nich vynikající.

Krémová polévka z nakládaček má lehce nakyslou chuť. Voní čerstvými bylinkami a drcené chilli papričky jí dodávají říz. Můžete ji servírovat teplou, ale v horkých letních dnech je skvělá i dobře vychlazená.

Okurková polévka pro čtyři

6 větších nakládaček nebo 10 menších
2 stroužky česneku
1 menší citrón nebo půlka velkého
3 velké nebo 4 malé listy čerstvé bazalky
3 velké nebo 4 malé listy čerstvé máty
1 až 2 lžičky soli
špetka muškátového oříšku
půl lžičky kari
1 lžička drcených chilli papriček, nebo podle chuti
1 lžička čertvě mletého zeleného pepře, nebo podle chuti
4 lžíce másla
podle chuti trocha cukru, orientačně 1 lžíce

  1. Okurky nakrájejte na kolečka. Vysypte je do hrnce a zalijte je studenou vodou. Přidejte jí jenom tolik, aby byly sotva potopené.
  2. Přidejte sůl, šťávu z citrónu, česnek, kari, chilli a zelený pepř. Nastrouhejte trochu muškátového oříšku a citrónovou kůru.
  3. Polévku vařte na mírném ohni v odkrytém hrnci tak dlouho, dokud okurky nezměknou, obvykle stačí 15 až 20 minut.
  4. Vypněte plotýnku a přidejte máslo, bazalku a mátu.
  5. Když se máslo rozpustí, polévku rozmixujte. Před mixováním můžete pár koleček okurky nakrájet na menší kousky a přidat je až do hotové polévky.
  6. Chuť dolaďte podle svého vkusu trochou cukru a podle potřeby polévku dosolte.

text a foto recept4U