Losos s citrónovou omáčkou, hotový za 15 minut

Absolutně nestíháte a potřebujete se vytáhnout? Pokud máte v mrazáku rybu a v lednici citrón, můžete zůstat v klidu.

S mraženými rybami je to těžké. Nejlepším a obecně doporučovaným postupem je pomalé rozmrazení masa při pokojové teplotě. Pak stačí slít roztátou vodu a rybu vysušit papírovými utěrkami.

Když vhodíte na pánev rybu rovnou z mrazáku, většinou pustí spoustu vody. Hodně samozřejmě záleží na péči výrobců, dopravců i prodejen, ale nějaká ta voda vyteče i z velmi kvalitních výrobků.

Téhle nepříjemné vlastnosti ale můžete klidně využít ve svůj prospěch; původní vada se tak změní v přednost.

Losos s citrónovou omáčkou pro dva

2 porce zmraženého lososa
šťáva z 1 citrónu
2 lžíce oleje
50 g másla
1 cibule
hrubá mořská sůl
2 lžičky hnědého cukru

  1. Na pánvi rozpalte olej. Porce lososa opékejte při střední teplotě pod pokličkou nebo pod sítkem; maso uvolňuje vodu, takže tuk začne výrazně prskat kolem plotny.
  2. Lososa opečte z každé strany zhruba 5 minut. Když je hotový, dejte ho někam do tepla.
  3. Cibuli nastrouhejte na hrubé hobliny. Přidejte ji do výpeku, ideální množství jsou 2 lžičky na každou porci lososa. Cibulku smažte při nižší střední teplotě, dokud trochu nezměkne, stačí asi tak dvě minuty.
  4. Přidejte šťávu z citrónu, polovinu másla, cukr a trochu soli. Směs důkladně rozmíchejte, asi po minutě by měla omáčka začít houstnout.
  5. Vypněte plotýnku a přidejte zbytek másla. Omáčku dobře rozmíchejte, protože ještě víc zhoustne.
  6. Porce lososa dejte na minutu na ostřeji rozpálený gril. Pokud gril nemáte, můžete je přikryté prohřát v mikrovlnce. Podávejte s rýží nebo s kuskusem a talíř na závěr posypejte trochou hrubé mořské soli.

Tip: Omáčka nemusí být jenom citrónová. Stejně dobře můžete použít limetku, ale klidně i pomeranč, grep, nebo kombinace.

text a foto recept 4U