Fazole

Fazole mají vynikající nutriční hodnotu; tělo z nich získává vitamíny A a skupiny B, bílkoviny, vlákninu a další prospěšné látky.

Spousta lidí si stěžuje na to, že jim luštěniny způsobují problémy s nadýmáním. V naprosté většině případů je však má na svědomí hlavně nesprávná příprava.

Jak uvařit fazole?
  1. Fazole namočte do studené vody nejméně na čtyři hodiny. Pak vodu slijte, protože se do ní během máčení uvolnily látky způsobující nadýmání.
  2. Fazole zalijte čistou studenou vodou a pomalu je vařte v zakrytém hrnci, dokud nejsou měkké. Doba vaření se značně různí. Drobnější bílé fazole se uvaří rychleji, velké tmavé boby naopak. Počítejte alespoň se čtyřiceti minutami, ale není výjimkou i doba mnohem delší. Záleží na druhu fazolí i na teplotě vaření.
  3. Když se vám zdají fazole uvařené, vypněte plotýnku a nechte je pod pokličkou dojít ještě deset minut. Vyhnete se tak tomu, že na každé lžíci krásně uvařených fazolí objevíte jednu, která je ještě trochu tvrdá.
  4. Vodu slijte a fazole použijte podle potřeby do studené nebo teplé receptury.

Tip: Vaření trvá docela dlouho a fazole musíme během něj kontrolovat, což je trochu otrava. Proto se vám vyplatí, když jich uvaříte najednou větší množství. Když jsou studené, můžete je rozdělit do mikroténových sáčků a vychladit v lednici. Po vychlazení vymačkejte vzduch, sáčky uzavřete a zmrazte je.

text recept4U, foto archiv